Vše, co lze péci v troubě, lze grilovat na grilu Weber ® – s lepší chutí. Spotřebitel se může rozhodnout buď pro přímý nebo nepřímý způsob grilování. Dále jsou uvedeny příklady obou způsobů. Bez ohledu na to, zda spotřebitel upřednostňuje dřevěné uhlí nebo plyn, rozlišují se u výrobků Weber ® v zásadě dva způsoby grilování – přímý a nepřímý. U přímého způsobu se griluje přímo nad zdrojem tepla a pokrm je přímo vystaven žáru. V polovině doby přípravy je nutno pokrm obrátit, aby se opekl i z druhé strany. Přímý způsob je vhodný pro steaky, hamburgery, kotlety a další pokrmy, které se grilují maximálně 30 minut. U nepřímého způsobu (podobnému pečení v troubě) se pokrm nachází mezi zdroji tepla. Spodní část grilu a víko odrážejí stoupající horký vzduch, takže se pokrm peče ze všech stran jako v horkovzdušné troubě. Nepřímý způsob je vhodný pro celou drůbež, šunky, pečeně a všechny velké kusy masa, které se musí péci relativně pomalu. Obě tyto metody budou později vysvětleny ještě podrobněji. Je velmi důležité, aby každý oběma těmto způsobům grilování rozuměl, neboť díky tomu bude schopen lépe ocenit speciální design a unikátní vlastnosti výrobků Weber ®.
Přímý způsob grilování se používá pro steaky, hamburgery nebo kotlety, které vyžadují vysokou teplotu a krátkou dobu grilování. Vezměme si například steak cca. 2,5 cm silný, který se má tímto způsobem připravit medium. Před zapálením otevřete všechny ventilační otvory. Pro určení potřebného množství rozprostřete vrstvu dřevěného uhlí po celém roštu a poté ji shrňte na hromádku doprostřed. Po úplném rozhoření vyvíjí vrstva uhlí na úrovni grilovacího roštu teplotu cca. 290ºC.
Postup: Zapalte dřevěné uhlí pomocí našich podpalovacích kostek nebo pomocí jiného vyzkoušeného a bezpečného podpalovače – pokud navíc použijete náš zapalovací komín, celý proces urychlíte. Postupujte přitom přesně podle návodu. Víko nechte odkryté. Když je uhlí pokryto tenkou vrstvou šedého popela (po cca. 25–30 minutách), rozprostřete ho opět po roštu. Při použití zapalovacího komínu Weber? stačí poloviční doba. Vložte grilovací rošt – lehce potřený olejem, znalci používají kůži ze špeku – do grilu a nechte ho cca. 10 minut zahřát. Položte steak na grilovací rošt a grilujte ho z každé strany cca. 1 minutu. Nyní zavřete víko, aby snížený přívod vzduchu zabránil vzplanutí kapající šťávy z masa a aby steak byl upečený, ale nikoli spálený. Pokud chcete cca. 5 cm silný steak připravit medium, grilujte ho z každé strany 7 až 9 minut. Poté sundáte z roštu perfektně medium upečený steak. Po skončení grilování opět nasaďte víko a uzavřete všechny ventilační otvory. Uhlíky přibližně za 35 minut uhasnou a je možno je použít při dalším grilování. Znamená to další úspory nákladů pro spotřebitele, což opět dokládá, že grily Weber ® jsou i přes vyšší cenu ekonomicky výhodné.
Nepřímý způsob grilování se používá pro pečeně, drůbež, chléb, zeleninu, pizzu, koláče, ovoce a veškeré pokrmy, které se musí péci pomalu a rovnoměrně. Vezměme si například vepřovou pečeni, který se má tímto způsobem připravit: Pro nepřímý způsob grilování vložte na spodní rošt dva držáky uhlí nebo dva košíky na uhlí Char-Basket ®. Postavte je na strany mezi držadly grilu a nasypte do nich, resp. do segmentů mezi nimi a stěnou grilu námi doporučované množství dřevěného uhlí. Otevřete všechny ventilační otvory. Zapalte dřevěné uhlí pomocí našich podpalovacích kostek, popřípadě též s použitím zapalovacího komínu. Postupujte přitom přesně podle návodu. Víko nechte odkryté. Počkejte, až se uhlí pokryje tenkou vrstvou šedého popela (po cca. 25 minutách). Na úrovni grilovacího roštu je nyní ideální teplota 180ºC. Mezi držáky uhlí postavte hliníkovou odkapávací misku. Vložte do grilu grilovací rošt tak, aby se otvory pro uchopení nalézaly přímo nad uhlíky. Otvory pak můžete pohodlně přikládat na spodní rošt. Při nepřímém způsobu grilování mohou být uhlíky na jedné straně výrazně teplejší než na druhé, například při silném větru nebo pokud je jedna strana zapálena dříve. V takovém případě uhlíky přesuňte grilovacími kleštěmi tak, aby obě strany hořely stejně. Položte pečeni na rošt nad miskou – nezapomeňte na potření olejem. Maso neleží přímo nad žhavými uhlíky a peče se tak nepřímo, omastek a šťáva z masa se zachytává v misce a je možno ji použít k přípravě omáčky. Protože nic nekape přímo na žhavé uhlíky, grilujete zcela bez kouře. Zavřete víko. Horký vzduch tak proudí okolo pečeně a navíc víko odráží také teplo. Maso takto zůstane šťavnaté a voňavé, aniž byste museli otáčet rožněm. Maso pečte po dobu uvedenou v kuchařce ke kulovému grilu Weber ®. Při delší přípravě je nutné každou hodinu na obě strany přikládat. Sundejte hotovou pečeni z roštu a uzavřete víko i všechny ventilační otvory. Uhlíky přibližně za 35 minut uhasnou a je možno je použít při dalším grilování.