Připravili jsme pro Vás seznam originálních receptů, které můžete při grilování zkusit. Určitě budete spokojeni.
400 – 500 g libových vepřových kotlet
100 g anglické slaniny
250 g hub
2 čerstvé papriky
2 rajčata
1 cibule
1 bílek
mletá paprika, sůl, černý mletý pepř
olej
Vepřové kotlety, houby, papriky i rajčata nakrájíme na plátky, maso zalijeme olejem a hodinu necháme odležet. Poté střídavě napichujeme na grilovaní jehlu maso, papriku, slaninu, rajče, houbu, pak osolíme, opepříme, posypeme paprikou a nakonec potřeme bílkem. Pečeme na grilu.
4 plátky vepřové kotlety
80 g anglické slaniny vcelku
120 g moravské klobásy
4 stroužky česneku
sůl, černý mletý pepř, sladká mletá paprika
vepřové sádlo, olej
Kotlety zlehka naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran potřeme utřeným česnekem, zakapeme olejem a necháme asi půl hodiny odležet. Zatím pokrájíme slaninu na nudličky a klobásu na tenčí kolečka. Sádlem vymastíme alobal, položíme připravenou kotletu a na její povrch pokládáme střídavě kousky slaniny a kolečka klobásy. Povrch posypeme paprikou, alobal dobře zabalíme a grilujeme.
750 g hovězího steaku
250 g anglické slaniny vcelku
½ lžičky mleté papriky
¼ lžičky koriandru
1 cibule
5 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce oleje
sůl, černý mletý pepř, olej na potírání masa
Maso neklepeme a pokrájíme na kostičky, vložíme do mísy, okořeníme, posypeme paprikou a promícháme. Přidáme špetku koriandru a nadrobno nakrájenou cibulku. Maso polijeme marinádou připravenou z vody, octa a oleje. Znovu promícháme a maso zatěžkáme, aby bylo celé ponořené. Necháme 24 hodin odležet v chladné místnosti. Uleželé maso poté napichujeme na grilovaní jehly nebo špejle, střídáme s plátky slaniny, potřeme olejem a grilujeme.
600 g jemného točeného salámu
205 g meruněk
1 cibule
1 lžička středně ostré hořčice
1 lžíce vody
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce oleje
Hořčici, vodku a citrónovou šťávu smícháme a do připravené směsi meruňky na 10 minut naložíme. Oloupanou cibuli nakrájíme, rozebereme na plátky a 1 minutu povaříme. Necháme ji okapat. Salám nakrájíme na silnější kolečka a střídavě s cibulí a meruňkami napichujeme na grilovaní jehly. Špízy potřeme olejem a několik minut opékáme na grilu.
250 g vepřových kotlet
250 g plátků jehněčího masa
250 g hovězího masa
250 g anglické slaniny
4 cibule
1 lžička sladké mleté papriky, sůl, podle chuti i kmín
olej
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a posypeme paprikou, kmínem a naskládáme do mísy. Několik hodin necháme odležet, případně zakapeme olejem a necháme marinovat až do druhého dne. Jednotlivé druhy masa napichujeme na grilovaní jehly nebo špejle střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka a s plátky slaniny a grilujeme. Jehly otáčíme, aby se maso propeklo ze všech stran. Maso můžeme rovněž péci v rozehřátém oleji na pánvi.
600 g mletého masa, vepřového i hovězího
2 vejce
cayanský pepř
strouhanka
nasekané burské oříšky
2 rajčata
2 papriky
2 cibule, žampiony, olej
Mleté maso promísíme s věci, pepřem a solí. Podle potřeby zahustíme strouhankou, Ze směsi vytvoříme kuličky, obalíme je v burácích a pak napichujeme na jehly střídavě s paprikou, žampiony, cibulí a rajčaty. Hotové špízy pokapeme olejem a grilujeme.
4 vepřové kotlety – plátky
grilovací koření
2 velká jablka
olej
Vepřové maso naklepeme, okořeníme a potřeme olejem, necháme 30 minut odležet a poté grilujeme. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kolečka, pokapeme olejem a také grilujeme. Grilovanými jablky poklademe plátky hotového masa a podáváme.
700 g vepřové kotlety
200 g anglické slaniny
4 cibule
4 rajčata
lžička rumu
sladká mletá paprika, sůl, černý mletý pepř, citrón, olej
Naklepané vepřové nebo skopové maso nakrájíme na malé kostičky, opepříme, opaprikujeme, vložíme do mísy, poklademe plátky cibule, zakapeme šťávou z citronu, rumem a necháme 30 minut odležet. Poté střídavě napichujeme na grilovací jehlu maso, pokrájenou slaninu a cibuli. Hotový šašlik potřepeme olejem a opékáme ze všech stran za občasného potírání olejem. Připravený šašlik obložíme nakrájenými rajčaty. Vhodnou přílohou je chléb.
700 g mletého masa, vepřového nebo hovězího
sůl, kořenicí směs
zelená petrželka
zelenina k plnění – papriky, rajčata, okurky, cukety
Směs koření si dopředu připravíme tak, že smícháme 2 díly sladké papriky, 2 díly soli, 1 díl čerstvého mletého pepře, 1 díl červeného cayanského pepře, 1 díl sušeného tymiánu a 1 díl sušeného organa. Mleté maso okořeníme, osolíme a zamícháme s drobně nasekanou petrželkou. Připravenou směsí plníme vydlabané půlky rajčat, vydlabané papriky nebo cukety a okurky. Grilujeme z obou stran.
4 plátky vepřové kotlety
15 dkg Nivy
2 lžíce másla
2 lžíce smetany
1 cibule
2 lžíce citrónové šťávy
špetka cayanského pepře, 1 lžíce worcesterové omáčky
Sýr a máslo společně smícháme, přidáme smetanu a šleháme do spojení. Přidáme nadrobno pokrájenou cibulku, citrónovou šťávu, pepř, worcester a opět dobře promícháme. Maso touto směsí z obou stran potřepeme, poskládáme do nádoby a necháme přes noc v chladu odležet. Grilujeme z obou stran asi 5 minut.
800 g roštěné
200 ml omáčky teriyaki
6 lžic oleje
70 g nasekaného čerstvého zázvoru
80 g drceného česneku, ½ lžičky chilli
Omáčka teriyaki: smícháme a krátce povaříme 125 ml sojové omáčky, 2 lžíce rýžového vína nebo sherry, 1 lžíci cukru, 1 lžíci rostlinného oleje (s výjimkou oleje olivového). Vytvoříme směs z omáčky teriyaki, oleje, zázvoru, česneku, chilli. Maso, které si předem nakrájíme na ½ cm silné proužky, po délce volně napícháme na grilovací jehly, potřepeme směsí a grilujeme asi 6 minut, při grilování špízy otáčíme a znovu potíráme.
4 telecí kotlety
2 sardelová očka
2 dkg másla
1 malá cibule
1 dkg čerstvých hub
zelená petržel, citrónová kůra, několik kaparů
sůl, černý mletý pepř, olej
Telecí kotlety neklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Připravíme si směs z másla, rozetřených sardelových oček, nadrobno pokrájených hub, cibule, petržele, kaparů a nastrouhané citrónové kůry. Maso touto směsí z obou stran potřepeme a necháme půl hodiny odležet. Grilujeme asi 4 minuty z každé strany, poté maso opět potřepeme směsí a ještě asi 1 minutu grilujeme tak, aby se směs mírně zapekla.
700 g vepřových kotlet
300 g debrecínských párků
120 g anglické slaniny
3 stroužky česneku
2 cibule
černý mletý pepř, sůl
5 lžic oleje
Vepřové maso nakrájíme na kostičky vhodné ke grilování, opepříme, potřepeme česnekem utřeným se solí, vložíme a zalijeme olejem. Tuto směs necháme asi 6 hodin v chladu marinovat. Povařenou klobásu a cibuli nakrájíme na kolečka. Maso napichujeme na grilovací jehly střídavě se slaninou, klobásou a cibulí a grilujeme.
1 kg hovězí roštěné
½ citronu
4 lžičky oleje
1 lžička kečupu
½ lžičky cukru
½ lžičky papriky
½ lžičky tymiánu
sůl, černý mletý pepř
Připravíme si marinádu z citrónové šťávy, oleje, kečupu, cukru, papriky, tymiánu, soli a pepře. Maso marinádou potřeme, přikryjeme a několik hodin necháme odležet v chladu. Poté maso vyjmeme a pomalu (přibližně 1,5 hodiny) grilujeme.
400 g kabanosu
100 g tvrdého sýra
4 menší kyselé okurky
Uzeninu oloupeme a podélně nakrojíme, dáme pozor, abychom ji nerozkrojili úplně. Dovnitř vložíme plátek sýra a okurku (nakrájenou na kolečka), spojíme pomocí jehly. Uzeninu pak dáme na rošť, podložíme alobalem a pečeme, dokud sýr nezačne tát.
1 kg vepřové krkovice
2 – 3 stroužky česneku
3 lžičky fijónské hořčice
1 lžička citrónové šťávy
čerstvě mletý černý pepř, 2 snítky rozmarýnu, 1 lžíce oleje
Z utřeného česneku, hořčice, citrónové šťávy, pepře, soli a oleje vytvoříme marinádu a potřepeme jí maso, které zavineme a převážeme. Zasuneme snítky rozmarýnu pod provázek, kterým je maso svázáno, a potřeme nálevem. Maso zakryjeme a necháme několik hodin v chladu marinovat. Pak je pečeme položené na fólii a šťávu z něj odkapávající zachycujeme. Pečení občas potíráme zbytkem marinády. Když je roláda upečená, necháme ji na několik minut odpočinout, poté odmotáme provázek a nakrájíme. Před podáváním polijeme šťávou.
600 g vepřových kotlet
sůl
černý mletý pepř
40 ml vína nebo citrónové šťávy
Vepřové maso naklepeme, připravíme marinádu z vína nebo citrónové šťávy, soli a pepře. Do směsi maso naložíme a necháme přes noc uležet. Maso grilujeme na hodně roztopeném grilu, během pečení několikrát obracíme. Pokud chceme, aby maso získalo výraznější aroma, necháme ho ještě několik minut na chladnější straně grilu. Hotové maso jemně posypeme mletým černým pepřem.
1200 g mletého masa, vepřového i hovězího
200 g tvrdého sýra
20 g soli
25 ml vody
černý mletý pepř
mletý kmín
Vezmeme mleté maso, přimícháme sůl a necháme několik hodin odležet. Poté opět zamícháme s kmínem, pepřem a sýrem, který jsme najemno nakrájeli nebo nastrouhali. Ze směsi připravíme karbanátky, které budeme grilovat. Nezapomeňte karbanátky při grilování obracet.
600 g vepřových kotlet
200 g anglické slaniny vcelku
½ litru mléka
½ dl octa
sůl, tymián, majoránka, černý mletý pepř, bobkový list
cibule
Předem si připravíme marinádu z mléka, octa, soli, tymiánu, majoránky, pepře a bobkového listu. Maso nakrájíme na kousky a na několik hodin naložíme. Poté maso vyjmeme, necháme okapat a napichujeme na grilovací jehlu střídavě s plátky slaniny a silnější plátky cibule. Pomalu opékáme.
300 g jemných párků nebo špekáčků
300 g malých brambor
200 g anglické slaniny vcelku
2 červené papriky
1 hlavička česneku
černý mletý pepř, sůl
Uzeninu nakrájíme na kousky asi 5 cm velké a na obou krajích je nařízneme do kříže. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě jen do poloměkka a podélně je rozřízneme. Poté napichujeme na grilovací jehly střídavě uzeninu, brambory, papriku a na kousky nakrájenou slaninu. Pomalu grilujeme. Plátky česneku mezitím opečeme na zbylé slanině a hotové špízy česnekem se slaninou poléváme.
600 g vepřové plece
200 g anglické slaniny vcelku
200 g trampského cigára
200 g žampionů
4 syrové papriky, česnek
grilovací koření, 1 lžíce worcesterové omáčky
2 dl červeného vína, 3 lžíce kečupu, mletá paprika, černý mletý pepř, lžíce oleje
Vepřovou plec, papriky, slaninu a trampské cigáro nakrájíme na kousky, žampiony rozkrojíme na polovinu a střídavě vše napichujeme na grilovací jehly. Z oleje, červeného vína, worcesterové omáčky, česneku a grilovacího koření si připravíme směs, kterou špízy potřepeme a necháme chvíli uležet. Do směsi přimícháme kečup, pepř, mletou papriku a touto marinádou špízy během grilování potíráme.
450 vepřové kotlety
½ hrnku červeného vinného octa
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku, rozdrcený
¼ lžičky drceného sušeného organa
Vepřové kotlety nakrájíme na proužky asi 1 cm dlouhé a půl cm silné, vložíme je do mísy a zalijeme marinádou připravenou z octa, česneku a organa. Necháme několik hodin odležet. Poté maso vyjmeme, dáme okapat a připravíme špízy. Během grilování je ještě několikrát potřeme zbylou marinádou.
1 celá Sedlácká šunka
Jednu celou Sedláckou šunku zabalíme do alobalu a prohříváme na pomalém ohni zhruba jednu hodinu. Poté ji rozbalíme a dopečeme „na kůrčičku“. Podáváme s křenem, hořčicí, vhodný je i zeleninový salát. Výbornou přílohou je chléb či v ohni opečené brambory.
Vepřové koleno na gril
Vepřové koleno napíchneme na rožeň a celé obalíme alobalem. Takto připravené pečeme nad mírným ohněm do změknutí (asi hodinu a půl), poté sejmeme alobal a chvíli opékáme přímo nad ohněm tak, aby se vytvořila kůrka.
balíček masového špízu
Grilovací mřížku natřeme olejem. Vezmeme masové špízy, které, také potřené olejem, na mřížku položíme a opatrně, za občasného obracení na mírném ohni grilujeme.
600 g Norimberských klobás
Grilovací mřížku potřepeme olejem, klobásy také. Na mírném ohni je pak pomalu grilujeme asi 8 minut. Klobásy často obracíme.