Highlife Modřany: | skladem 80 ks | (u Vás za 1 den) |
---|---|---|
Highlife Harfa: | skladem 1 ks | (u Vás za 2 dny) |
František je označení pro vonný kužel zapalovaný o Vánocích. Františky již neodmyslitelně patří do každé domácnosti, která se hlásí k tradicím vánoc. Vůně kadidla, která je pro ně typická se tak přenesla z chrámů i do rodinných příbytků. Kadidlo neboli olibanum bylo jedním z darů, které přinesli tři králové nebo spíše mudrci právě narozenému Ježíškovi. A to mělo jistě svůj význam.
Tradice pálení františků k nám přišla přibližně v 18. století z Krušnohoří. Dle nejrůznějších tradic má tento rituál zbavit dům negativních sil, bolesti a zla. Kořeny pálení františků ovšem sahají podstatně hlouběji až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly příbytky na přelomu starého a nového roku. Jméno františek získaly tyto kužílky nejspíše od zakladatele novodobého pojetí Vánoc, Františka z Assisi.
Jedná se o dřevěné uhlí (nejčastěji z lípy), které se pomele a do uhelné směsi se pro svou specifickou vůni přidává kadidlo a další vonné složky. Směs je následně modelována do malých kužílků – františků, jejichž vršky se zapálí a uvolňují svou jedinečnou vůni, která k vánocům neodmyslitelně patří.
Nejlépe nad svíčkou nebo nad zapalovačem. Špičku františka přidržte v plameni po dobu 15 - 20 sekund. Pomalu s ním v plameni otáčejte, aby došlo k rovnoměrnému zapálení vnějšího okraje. Po vytažení z plamene je dobré ho ještě mírně rozfoukat. Jedná se o pálené dřevěné uhlí – často se používá lípa. Rozžhaveného františka poté umístěte na nehořlavou podložku.