Partner pro zábavu......a volný čas
 
registrovat
 
Novinky e-mailem Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových produktech a slevách.
 
Weber world Fissler v ČR u Highlife.cz Plaťte u nás bezpečně online Plaťte u nás bezpečně online - Visa Plaťte u nás bezpečně online - Maestro MasterCard Pražský kulinářský institut
Carte Sphere Card

Gril WEBER

Picture

O tom, že je Zdeněk Pohlreich vynikající a nesmlouvavý odborník na gastronomii, nepochybuje asi žádný z diváků pořadu Ano, šéfe!

V novém pořadu Šéf na grilu nás Zdeněk Pohlreich v klidu, pohodě a s humorem sobě vlastním provede všemi úskalími grilování. Vysvětlí, co je při grilování důležité, nač si dát pozor a čeho se vyvarovat, naučí nás rozumět surovinám, pomůže zvládnout základní grilovací techniky a bude nás inspirovat přípravou vynikajících jídel. Svůj kuchařský fortel předvede s neuvěřitelnou lehkostí, poctivě a s nakažlivou radostí, grilování navíc okoření vtipem a spoustou osobitých hlášek.

Pořad Šéf na grilu ukazuje Zdeňka Pohlreicha v trochu jiné roli, než jak jej známe doposud. Mezi steaky, kotletami a hamburgery se na rozehřátém roštu obrazně ocitne i sám Zdeněk. Ze všech stran jej bude grilovat bystrá novinářka Halina Pawlowská. A té z pomyslného rozpáleného grilu Zdeněk jen tak lehce neunikne. Prostřednictvím rozhovorů s Halinou poznáme „Šéfa“ tak, jak jsme jej doposud neznali. Projdeme s ním důležité křižovatky jeho života, zavzpomínáme na dětství, učení i temno reálného socialismu a vypravíme se i do Austrálie.

Dozvíme se, co Zdeněk považuje za největší chyby i nejlepší rozhodnutí svého života, a vyslechneme si také Zdeňkovy nesmlouvavé názory na nešvary a nepravosti kolem nás.

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich grilování miluje, považuje je za fascinující způsob vaření, příjemný způsob trávení volného času i zábavnou společenskou událost. Příprava masa na ohni a grilování je v nás už od pravěku zapsána jako činnost veskrze pozitivní a příjemná. Proto se grilování těší po celém světě takové oblibě.

Zdeněk s povděkem sleduje, jak se z grilování stává i česká tradice. Protože je skvělý kuchař, který má za sebou i zkušenosti z Austrálie, Mekky grilování, nemůže Zdeněk grilovací chyby a nešvary, na které opakovaně naráží na svých motocyklových toulkách po republice, nechat bez odezvy. S mírnou nadsázkou říká, že my tady v Čechách a na Moravě grilujeme rádi a hodně, máme skvělou atmosféru a pohodu, ale to jídlo občas stojí úplně za… starou bačkoru.

Říká: „…když přijedu někam na grilovačku, většinou je to dost podobný – křidýlka, kuřecí stehna a prsa, klobásy, nakonec možná krkovička, na všem nějaký kupovaný marinády, kvalitní maso aby člověk pohledal, ve výsledku jsou všichni přežraný klobás a na dobrý steak vůbec nedojde. Ale není nutné mít deset špatných chodů pro každého – dělejte jednou steaky, podruhé ryby, pak drůbež… raději méně, ale kvalitní dobroty.“

Proto se Zdeněk rozhodl s tím něco dělat. Připravil novou praktickou grilovací kuchařku i televizní grilovací lekce pořadu Šéf na grilu. Zde nás přesvědčí, že grilování, stejně jako každé jiné vaření, je o kvalitních surovinách, disciplíně, umu a několika důležitých zásadách, které se musejí dodržovat. A navíc, jak jednotlivé díly pořadu Šéf na grilu dokazují, to může být skvělá zábava.

Halina Pawlowská

Je chytrá novinářka a zvídavá žena, která miluje jídlo. Ale jenom dobré jídlo jí nestačí, je zvědavá, zajímají ji lidé a jejich příběhy. A proto také zkoumá, zda by spolu s jídlem mohla, obrazně řečeno, milovat i kuchaře.

Zdeňka si bere na pomyslný gril, protože ji zajímá, jaká duše se skrývá pod slupkou drsňáka, chce zjistit, jaký doopravdy Šéf je.

Zdeněk je sice velice populární osobnost, ale moc toho o něm nevíme. A tak při pomyslném Zdeňkově rožnění Halina zjišťuje, jak se staví k životu, co je pro něj důležité, čím prošel, jak se vypořádává nejenom s těžkými životními momenty, ale i s běžnými věcmi kolem sebe, které se mu nelíbí.

Pořad Šéf na grilu má šest ucelených dílů – Steaky, Burgery, Kotlety, Ryby, Drůbež a Speciality – každý z nich se věnuje určitému druhu surovin a skvělým možnostem vaření na grilu.

Zdeněk Pohlreich v každém z dílů postupně připraví nejméně tři inspirativní a vynikající recepty a poradí divákům, jak mají dané suroviny vybírat a zpracovávat. Seznámí diváka nejenom se základními pravidly grilování a přípravy jednotlivých druhů masa, ale prozradí mu i spoustu užitečných kuchařských fíglů a osvědčených rad. Navíc divák dostane i praktické informace a instruktáž o tom, co a jak má při nákupu jednotlivých surovin požadovat, co je kvalita, co šlendrián a co zbytečný luxus a jak se to dnes pozná.

Divák, na rozdíl od Šéfa, si od grilování a žáru žhavých uhlíků odpočine při rozhovorech Zdeňka a Haliny, ale Zdeňkovi bude někdy možná větší horko než od skutečného grilu.

Hned v prvním díle složíme grilovací maturitu, naučíme se správně grilovat steaky. Ale nejenom to, poznáme správně vyzrálé maso, které nás Zdeněk naučí propéct přesně tak, aby se námi připravený steak mohl pyšnit přívlastkem božský.

Ve druhém díle pochopíme, že je hamburger a Hamburger a že mleté maso má špatnou pověst opravdu neoprávněně. Navíc kromě hamburgerů budeme umět hosty překvapit i zaručeně domácí italskou klobáskou.

Grily WEBER v akci při grilování

Recepty (pro 4 osoby)

Kuře připravované s plechovkou od piva

  • doporučený gril: např. Weber® QTM 300
  • doporučené příslušenství: Držák na drůbež Weber

Smíchejte jednotlivé přísady na kořeněnou pastu v rnixéru Potřete kuře rnarinádou na vnitřní i vnější straně. Omyjte plechovku od piva a zabatteji do hliníkové fólie Poloprázdnou plechovku vložte do držáku na drůbež. I<ořenívložte do plechovky a kuře umístěte do držáku.

Grilujte na středním, nepřímém žáru asi 1 hodinu.

Přísady:

  • 1 celé kuře, 1,2 kg
  • 1 plechovka piva
  • 1 badyáník
  • 1 kousek skořice

Příprava marinády:

  • 25 g rozemletého kari, žluté barvy
  • 10 g soli
  • 10 gjemně nasekaného česneku
  • 10 g čili, červené, nasekané s kousky
  • 10 g kurkumy
  • 40 ml kokosového mléka
  • 5 g čerstvě namletého černého pepře

Pizza

  • doporučený gril: např. one-rouch" Gold 57 cm
  • doporučené příslušenství: Kámen na pizzu Weber

Rozputte droždí ve vlažné vodě. Nyní přidejte olej, cukr a sůl Vše pomalu zpracujte s prosetou moukou do vláčného těsta a nechte 30 minut v klidu. Rozdělte těsto na 4 stejné části a nechte ještě znovu 15 minut v klidu. Nyní rozválejte válečkem každou část těsta na vále s moukou na tlouštku asi 5 mm. Potřete 4 těstové placky tomatovou omáčkou. Nakrájejte zeleninu a sýr na 1 cm silné plátky a vložte je spolu se šunkou na těsto. Nyní předehřejte kámen na plZZU aSI na 15 minut. Vložte pizzu na kámen s trochou mouky a poklop uzavřete. Po 7 –10 minutáchje pizza hotova.

Přísady do těsta:

  • Y, kostky droždí
  • 140 ml vlažné vody
  • 280 g mouky
  • 5 g olivového oleje
  • 5 g cukru
  • 5 g hrubší soli

Přísady do obložení:

  • 80 ml tomatové omáčky
  • 2 rajčata a žarnpíónv
  • 1 kousek celeru
  • 120 g parmské šunky
  • 100 g mozzarely

Steak Z NewYorku

  • doporučený gril: např. spirit" E-320 Premium

Smíchejte jednotlivé přísady na marinádu v míse.Vložte steaky do sáčku na rnarinádu nebo do pytlíku na mrazení a polijte je marinádou. Sáčky uzavřete, aby bylo uvnitř co nejméně vzduchu. Sáček obraťte aby marináda rovnoměrně steaky obalila. Nechte steaky přes noc naložené v lednici. Před grilováním musejí být steaky uloženy při pokojové teplotě. Nalijte marinádu do pánve ajejí polovinu dejte do postranního vařiče vašeho grilu. Přebytečnou marinádu odstraňte a steaky grilujte na přímém, středním až vysokém plarneni po dobu 2 minut Nyní maso pootočte o 45 stupňů a grilujte ho znovu 2 minuty Steak otočte a grilujte ho znovu 2 minuty. Nechte steak v klidu na dobu ca. 3 minut Poté servírujte za tepla. Přidejte zbylou marinádu.

  • 900 g Steak z New Yorku (hovězí steak), každý
  • přibl. 3,5 cm silný

Příprava marinády:

  • 500 ml koly
  • 250 ml sojové omáčky
  • 1 paprička čili, Habanero, velice jemně nasekaná, se semínky
  • 15 g strouhané pomerančové kůry
  • 15 gjemně nastrouhaného zázvoru
  • 20 ml kvalitního olivového oleje
  • 5 g čerstvě namletého pepře
  • 1 kus čerstvě nastrouhané citrónové kůry
  • 5 g hrubé mořské soli

Paprika plněná kuskusem a citrónovým chutney

  • doporučený gril: např. Spirit " E-320 Premium

Na přípravu papriky orestujte na pánvi plátky mandlí na postranním vařiči bez tuku. Vložte do mísy kuskus. řecké rozinky a plátky mandlí. Nechte vzkypět zeleninový vývar a vlijte ho do misky I<uskus nechte namočený po dobu 5 minut a uvolněte ho pomocí lžičky xorianor omyjte a vytřepejte do sucha. Nakrájejte bylinky najemné plátky. Nyní přidejte bylinky a máslo do mísy a okořeňte cukrem, solí, pepřem a kmínem.

Z paprrkových lusků cdkrojte horní část Lusky zbavte zrníček, omyjte a naplňteje po okraj kuskusem. Odkrojené horní části opět vložte na lusky.

Předehřejte gril na nepřímý ohřev 160°(. Na omáčku oloupejte cibuli a česnek. Papričky čili rozkrojte a zbavtejejader. Přidáním jemně nak- rájené cibule a česneku a olivového olejeje grilování připraveno. Nechte zpěnit po dobu 5 minut Nyní přidejte rajčata. Okořeňte solí, pepřem koriandrem a kmínem

Vložte do grilu paprikové lusky a nechte je grilovat po dobu 30 – 40 minut.

Na přípravu chutney omyjte citrony v horké vodě, vytřete do sucha, rozkrojte, zbavte jadérek a nakrájejte je na kostičky 1 cm. Hořčičná semínka osmahněte v olivovém oleji Přidejte lístky kari, chilli prášek a cukr. Krátce osmahněte a zalijte octem. Přidejte kostičky citronu a nech- te vařit po dobu 8 –10 minut, dokud chutney nezhoustne. Papriková omáčka

Rozkrojte papriku na čtvrtky a odstraňte semínka. Zpěňte drobně nak- rájenou Cibulku a papriku na másle. Zalijte bílým vínem. Přidejte koření a vodu. Nechte povařit dvacet minut do měkka. Nyní přidejte smetanu a promíchejte mixerem s olivovým olejem.

Přísady na přípravu papriky:

  • 50 g plátků mandlí
  • 260 g před připraveného kuskusu
  • 40 g řeckých rozinek
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1/2, svazku koriandru
  • 10 g měkkého másla
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 8 paprikových lusků
  • Sůl, pepř, kmín

Přísady do omáčky:

  • 1 cibule
  • 2 červené chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 30 ml olivového oleje
  • 800 g rajčat (z konzervy)
  • Sůl, pepř, koriandr, kmín

Přísady do chutney:

  • 2 citrony
  • 10 g hořčičných semínek
  • 20 ml olivového oleje
  • 30 g čerstvých lístků kari
  • 5 g prášku chilli
  • 10 g cukru
  • 80 ml bílého vinného octa
  • 2 malé cibulky
  • 300 g žlutých paprikových lusků
  • 50 g másla
  • 80 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • z jalovce
  • 2 větvičky tymiánu
  • 50 ml vody
  • 50 ml smetany
  • 80 ml olivového oleje
  • Sůl, pepř

Kuřecí prsa na šalvěji a španělské šunce

  • doporučený gril: např. One-Touch " Gold 57 cm
  • doporučené příslušenství: Sada na šašlik Weber

Lístky tymiánu a rozmarýnu nakrájejte najemno a vložte do mísy s olivovým olejem. Přidejte nasekaný česnek a dobře promíchejte. Nakrájejte kuřecí prsa na tenké plátky (ca. 8–10 cm dlouhé. 1.5 cm tlusté). osolte a lehce opepřete. Vložte kousky kuřete do olejového nálevu. Dbejte na to.aby se do masa vsákly bylinky i česnek. Kousky masa vvíměte a nechte trochu odkapat Po délce vložte lístek šalvěje, maso zaviňte a po obvodu dejte šunku.Poté napíchněte kousky masa na špízy sady na šašlikWeber. Grilujte na přímém. středním až vysokém plameni po dobu ca. 15 minut. jednou obraťte.

  • 2 plátky kuřecích prsou
  • ca. 15 plátků španělské šunky
  • 3 jemně nakrájené stroužky česneku
  • Sůl. pepř
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • Olivový olej
  • ca. 15 malých lístků šalvěje

Uzený hovězí bok

  • doporučený gril: např. Weber® QTM 300
  • doporučené příslušenství: Koš na pečeníWeber

Cipsy vložte do nádoby. naplňte j pivem a nechte 1 hodinu vylouhovat. Pro přípravu marinády vymačkejte česnek a nakrájejte drobné cibulky na plátky. Koření lehce roztlučte v moždíři. Přidejte červené víno. malinový ocet a hořčici a vše promíchejte v míse s bylinkami. Nyní vložte do sáčku marinádu a maso marinujte v lednici po dobu dvou dnů. Zbytek marinády přidejte do hrnce a vařte. dokud nezískáte hmotu podobně hustou jako kečup. Smíchejte s cukrem. Maso ogrilujte přímo ze všech stran. Pak ho vložte do nepřímé části. Po 45 minutách přidejte na řeřavé uhlí hrst čipsů Po 30 minutách celý proces znovu opakujte. Po grilování nechte maso ještě po dobu 15 minut odležet

  • 500 g hovězího boku

Teplota pokrmu: 55° bleu /65° krvavý /70° růžový

Pro hikorii:

  • 2 hrsti čipsů hikorie
  • 500 ml silného piva

Příprava marinády:

  • 1 stroužek česneku
  • 5 malých cibulek
  • 1 I červeného vína
  • 50 ml malinového octa
  • 100 g hořčice
  • 1 bobkový list
  • Sůl
  • 50 g pepře
  • 2 kousky skořice
  • 1 kousek anýzu
  • 4 kousky hřebíčku

Příprava omáčky: 300 g – 500 g cukru

Jehněčí žebírko s avokádovým pyré

  • doporučený gril: např. one-rouch= Gold 57 cm
  • doporučené příslušenství: Koš na pečeníWeber

Z čili papričky odstraňte semínka a poté ji nakrájejte na jemné kroužky Dobře promíchejte přísady pro kořeněnou pastu. Jehněčí žebírko dobře očistěte. potřete pastou a nechte od ležet při pokojové teplotě po dobu ca. 30 minut Nejlépe nechte přes noc v ledničce marinovat. Pro přípravu pyré rozkrojte avokádo, odstraňte semínka a oloupejte ho. Okamžitě polijte citronovou šťávou a smíchejte s tvarohem. Silně posypte solí s přísadou koření, cukrem a tabascem. Oloupejte cibule, omyjte papriku; oboje nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do pyré Ochutnejte a v případě potřeby přidejte Ještě trochu citrónové šťávy aj nebo papriky. Grilujte žebírko na nepřímém, středním plamen i po dobu ca. 25 minut v koši na pečeni Weber® (nebo dokud nedosáhnete teploty v pokrmu 66°() Nechte žebírko před podáváním odležet asi na 5 minut. naporcujte a servíruite s avokádovým pyré. Půlky ananasu s rumem s rumovou šlehačkou > doporučený gril: např. Spirit® E-320 Premium Rozřízněte ananas i s vrchní částí ostrým nožem podélně na 4 kusy- vrchní část odstraňujte. Vyřízněte z kousků tvrdé jádro. Odřízněte nožem dužinu od slupky a nakrájejte ji kolmo ke slupce na 1,5–2 cm silné kousky. Kousky nechte ležet na slupce a propíchněte je navlhčeným dřevěným špízem Vrchní část ananasu obalte hliníkovou fólií. Rozpustte v malém hrnečku máslo, přidejte hnědý cukr, rum, skořici a skořicový prášek Po vložení půlek ananasu na gril. ušlehejte šlehačku do tuha a opatrně podlijte rumem. Před použitím uložte zakryté do lednice. Vložte kousky ananasu slupkou dolu do středu grilu a nepřímo griluite na středním plameni po dobu ca. 20 minut. Každých 5 minut polijte směsí rumu. Před servírováním odstraňte hliní- kovou fólii a posypte kousky ananasu muškátem. Podávejte s rumovou šlehačkou. Na přání je možné přidat i trochu vanilky

  • 1 jehněčí žebírko (1.5 kg)

Příprava kořeněné pasty:

  • 1 čajovou lžičku česnekového pepře
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • oloupané kůrky ze 3 citrónů bez chemického postřiku
  • 1 paprička čili

Příprava pyré:

  • 1 zralé avokádo
  • 125 g tvarohu. 40 % tučného
  • lusku červené papriky
  • 1 malá cibule
  • trochu šťávy zjednoho citrónu
  • kořeněná sůl
  • Pepř a tabasco
  • Cukr
  • 1 ananas
  • 75 g margarínu nebo másla
  • 4 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička skořice
  • ).', čajové lžičky skořicového prášku
  • trochu čerstvě nastrouhaného muškátového
  • oříšku

Příprava rumové šlehačky:

  • 250 g smetany
  • 1 balení šlehačky
  • 1–2 polévkové lžíce rumu
  • 1–2 polévkové lžíce cukru

Vanilková rýže

  • doporučený gril: např. Weber® QTM 300

Vložte do grilovaci formy 80 g rýže s vývarem a solí Nahoru dejte 150 g másla a očištěný lusk vanilky Přikryjte hliníkovou fólií I<ontrolujte množství vody a v případě nutnosti ji doplňte Grilujte na středním, nepřímém žáru asi jo minut.

  • 80 g rýže Basmati
  • 160 ml vývaru
  • 50 g másla
  • Y, lusku vanilky
  • Sůl

Grilovaná cuketa plněná kozím sýrem

  • doporučený gril: např. Weber® QTM 140

Vyřízněte podélně z cukety kousek, aniž bvste j rozřezávali. Potřeteji trochou olivového oleje a do otvoru vetřete kozí sýr Grilujte cuketu na přímém, středním plameni po dobu ca 15 minut Na závěr] posypte trochou namletého pepře a potřete trochou kaštanového medu.

  • 4 středně velké cukety
  • trochu olivového oleje
  • 250 g kozího sýra (nepožívejte kozí žervé)
  • čerstvě namletý černý pepř
  • Kaštanový med

Bramborové lodičky

  • doporučený gril: např. Weber® QTM 300

Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtky a naložte je do olivového oleje s tvrniánern Grilujte na malém žáru aSI]O minut Po grilování brambory osolte hrubou mořskou solíz mlýnku

  • 6 kusů středně velkých brambor
  • 2 větvičky tymiánu
  • 20 ml olivového oleje
  • hrubá sůl

Palačinky s jablky a mátou

  • doporučený gril: např. Spirit " E-320 Premium
  • doporučené příslušenství: Litinová otáčecí deska

Smíchejte vejce s cukrem až vytvoří pěnu a podlijte rozpuštěným máslem. Přimíchejte vodu, mléko a špetku soli. Nyní přidejte přesetou mouku a prášek do pečiva. Oloupejtejablka a nakrájejte je na kostičky 1×1 cm. Lístky máty nakrájejte na jernne proužky a vložte je s kousky jablíček pod těsto. Těsto nechte odležet v lednici nejméně 30 minut. Předehřejte litinovou otáčecí desku, nalijte na ní trochu oleje a malou naběračkou na ní nalévejte vždy jednu porci těsta. Grilujte na středním, přímém žáru asi 3–5 minut. Jako omáčku můžete podávat sabajone

  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 15 g másla
  • 25 ml minerální vody
  • 25 ml mléka
  • 65 g mouky
  • Y, špičky nože prášku do pečiva – balíček
  • 1 špetku soli
  • Y,jablka
  • 1 větvičku máty
  • Rostlinný olej
Picture

Kontakty

tel. / 734 105 321
e-mail / info@highlife.cz


všechny kontakty>>