Partner pro zábavu......a volný čas
 
registrovat
 
Novinky e-mailem Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových produktech a slevách.
 
Weber world Fissler v ČR u Highlife.cz Plaťte u nás bezpečně online Plaťte u nás bezpečně online - Visa Plaťte u nás bezpečně online - Maestro MasterCard Pražský kulinářský institut
Carte Sphere Card

Vybíráme GRIL Příslušenství a jak grilovat Recepty na gril Videa

26 originálních receptů na grilování

Připravili jsme pro Vás seznam originálních receptů, které můžete při grilování zkusit. Určitě budete spokojeni.

JIZERSKÝ ŠPÍZ

400 – 500 g libových vepřových kotlet
100 g anglické slaniny
250 g hub
2 čerstvé papriky
2 rajčata
1 cibule
1 bílek
mletá paprika, sůl, černý mletý pepř
olej

Vepřové kotlety, houby, papriky i rajčata nakrájíme na plátky, maso zalijeme olejem a hodinu necháme odležet. Poté střídavě napichujeme na grilovaní jehlu maso, papriku, slaninu, rajče, houbu, pak osolíme, opepříme, posypeme paprikou a nakonec potřeme bílkem. Pečeme na grilu.

PŘEKVAPENÍ

4 plátky vepřové kotlety
80 g anglické slaniny vcelku
120 g moravské klobásy
4 stroužky česneku
sůl, černý mletý pepř, sladká mletá paprika
vepřové sádlo, olej

Kotlety zlehka naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran potřeme utřeným česnekem, zakapeme olejem a necháme asi půl hodiny odležet. Zatím pokrájíme slaninu na nudličky a klobásu na tenčí kolečka. Sádlem vymastíme alobal, položíme připravenou kotletu a na její povrch pokládáme střídavě kousky slaniny a kolečka klobásy. Povrch posypeme paprikou, alobal dobře zabalíme a grilujeme.

ŠAŠLIK

750 g hovězího steaku
250 g anglické slaniny vcelku
½ lžičky mleté papriky
¼ lžičky koriandru
1 cibule
5 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce oleje
sůl, černý mletý pepř, olej na potírání masa

Maso neklepeme a pokrájíme na kostičky, vložíme do mísy, okořeníme, posypeme paprikou a promícháme. Přidáme špetku koriandru a nadrobno nakrájenou cibulku. Maso polijeme marinádou připravenou z vody, octa a oleje. Znovu promícháme a maso zatěžkáme, aby bylo celé ponořené. Necháme 24 hodin odležet v chladné místnosti. Uleželé maso poté napichujeme na grilovaní jehly nebo špejle, střídáme s plátky slaniny, potřeme olejem a grilujeme.

SALÁMOVÉ RAŽNIČI S MERUŇKAMI

600 g jemného točeného salámu
205 g meruněk
1 cibule
1 lžička středně ostré hořčice
1 lžíce vody
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce oleje

Hořčici, vodku a citrónovou šťávu smícháme a do připravené směsi meruňky na 10 minut naložíme. Oloupanou cibuli nakrájíme, rozebereme na plátky a 1 minutu povaříme. Necháme ji okapat. Salám nakrájíme na silnější kolečka a střídavě s cibulí a meruňkami napichujeme na grilovaní jehly. Špízy potřeme olejem a několik minut opékáme na grilu.

KLASICKÁ ŽIVÁŇSKÁ

250 g vepřových kotlet
250 g plátků jehněčího masa
250 g hovězího masa
250 g anglické slaniny
4 cibule
1 lžička sladké mleté papriky, sůl, podle chuti i kmín
 olej

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a posypeme paprikou, kmínem a naskládáme do mísy. Několik hodin necháme odležet, případně zakapeme olejem a necháme marinovat až do druhého dne. Jednotlivé druhy masa napichujeme na grilovaní jehly nebo špejle střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka a s plátky slaniny a grilujeme. Jehly otáčíme, aby se maso propeklo ze všech stran. Maso můžeme rovněž péci v rozehřátém oleji na pánvi.



GRILOVANÉ KULIČKY

600 g mletého masa, vepřového i hovězího
2 vejce
cayanský pepř
strouhanka
nasekané burské oříšky
2 rajčata
2 papriky
2 cibule, žampiony, olej

Mleté maso promísíme s věci, pepřem a solí. Podle potřeby zahustíme strouhankou, Ze směsi vytvoříme kuličky, obalíme je v burácích a pak napichujeme na jehly střídavě s paprikou, žampiony, cibulí a rajčaty. Hotové špízy pokapeme olejem a grilujeme.

GRILOVANÉ VEPŘOVÉ PLÁTKY S JABLKY

4 vepřové kotlety – plátky
grilovací koření
2 velká jablka
 olej

Vepřové maso naklepeme, okořeníme a potřeme olejem, necháme 30 minut odležet a poté grilujeme. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kolečka, pokapeme olejem a také grilujeme. Grilovanými jablky poklademe plátky hotového masa a podáváme.



RUMOVÝ ŠAŠLIK

700 g vepřové kotlety
200 g anglické slaniny
4 cibule
4 rajčata
lžička rumu
sladká mletá paprika, sůl, černý mletý pepř, citrón, olej

Naklepané vepřové nebo skopové maso nakrájíme na malé kostičky, opepříme, opaprikujeme, vložíme do mísy, poklademe plátky cibule, zakapeme šťávou z citronu, rumem a necháme 30 minut odležet. Poté střídavě napichujeme na grilovací jehlu maso, pokrájenou slaninu a cibuli. Hotový šašlik potřepeme olejem a opékáme ze všech stran za občasného potírání olejem. Připravený šašlik obložíme nakrájenými rajčaty. Vhodnou přílohou je chléb.



ZELENINOVÝ GRIL

700 g mletého masa, vepřového nebo hovězího
sůl, kořenicí směs
zelená petrželka
zelenina k plnění – papriky, rajčata, okurky, cukety

Směs koření si dopředu připravíme tak, že smícháme 2 díly sladké papriky, 2 díly soli, 1 díl čerstvého mletého pepře, 1 díl červeného cayanského pepře, 1 díl sušeného tymiánu a 1 díl sušeného organa. Mleté maso okořeníme, osolíme a zamícháme s drobně nasekanou petrželkou. Připravenou směsí plníme vydlabané půlky rajčat, vydlabané papriky nebo cukety a okurky. Grilujeme z obou stran.

VEPŘOVÉ PLÁTKY S NIVOU

4 plátky vepřové kotlety
15 dkg Nivy
2 lžíce másla
2 lžíce smetany
1 cibule
2 lžíce citrónové šťávy
špetka cayanského pepře, 1 lžíce worcesterové omáčky

Sýr a máslo společně smícháme, přidáme smetanu a šleháme do spojení. Přidáme nadrobno pokrájenou cibulku, citrónovou šťávu, pepř, worcester a opět dobře promícháme. Maso touto směsí z obou stran potřepeme, poskládáme do nádoby a necháme přes noc v chladu odležet. Grilujeme z obou stran asi 5 minut.

THAJSKÉ ŠPÍZY

800 g roštěné
200 ml omáčky teriyaki
6 lžic oleje
70 g nasekaného čerstvého zázvoru
80 g drceného česneku, ½ lžičky chilli

Omáčka teriyaki: smícháme a krátce povaříme 125 ml sojové omáčky, 2 lžíce rýžového vína nebo sherry, 1 lžíci cukru, 1 lžíci rostlinného oleje (s výjimkou oleje olivového). Vytvoříme směs z omáčky teriyaki, oleje, zázvoru, česneku, chilli. Maso, které si předem nakrájíme na ½ cm silné proužky, po délce volně napícháme na grilovací jehly, potřepeme směsí a grilujeme asi 6 minut, při grilování špízy otáčíme a znovu potíráme.



TELECÍ KOTLETY S OČKY

4 telecí kotlety
2 sardelová očka
2 dkg másla
1 malá cibule
1 dkg čerstvých hub
zelená petržel, citrónová kůra, několik kaparů
sůl, černý mletý pepř, olej

Telecí kotlety neklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Připravíme si směs z másla, rozetřených sardelových oček, nadrobno pokrájených hub, cibule, petržele, kaparů a nastrouhané citrónové kůry. Maso touto směsí z obou stran potřepeme a necháme půl hodiny odležet. Grilujeme asi 4 minuty z každé strany, poté maso opět potřepeme směsí a ještě asi 1 minutu grilujeme tak, aby se směs mírně zapekla.

PIKANTNÍ ŠAVLE

700 g vepřových kotlet
300 g debrecínských párků
120 g anglické slaniny
3 stroužky česneku
2 cibule
černý mletý pepř, sůl
5 lžic oleje

Vepřové maso nakrájíme na kostičky vhodné ke grilování, opepříme, potřepeme česnekem utřeným se solí, vložíme a zalijeme olejem. Tuto směs necháme asi 6 hodin v chladu marinovat. Povařenou klobásu a cibuli nakrájíme na kolečka. Maso napichujeme na grilovací jehly střídavě se slaninou, klobásou a cibulí a grilujeme.

ROŠTĚNÁ NA ROŠTU

1 kg hovězí roštěné
½ citronu
4 lžičky oleje
1 lžička kečupu
½ lžičky cukru
½ lžičky papriky
½ lžičky tymiánu
sůl, černý mletý pepř

Připravíme si marinádu z citrónové šťávy, oleje, kečupu, cukru, papriky, tymiánu, soli a pepře. Maso marinádou potřeme, přikryjeme a několik hodin necháme odležet v chladu. Poté maso vyjmeme a pomalu (přibližně 1,5 hodiny) grilujeme.

GRILOVANÝ KABANOS

400 g kabanosu
100 g tvrdého sýra
4 menší kyselé okurky

Uzeninu oloupeme a podélně nakrojíme, dáme pozor, abychom ji nerozkrojili úplně. Dovnitř vložíme plátek sýra a okurku (nakrájenou na kolečka), spojíme pomocí jehly. Uzeninu pak dáme na rošť, podložíme alobalem a pečeme, dokud sýr nezačne tát.



HOŘČIČNÁ ROLÁDA

1 kg vepřové krkovice
2 – 3 stroužky česneku
3 lžičky fijónské hořčice
1 lžička citrónové šťávy
čerstvě mletý černý pepř, 2 snítky rozmarýnu, 1 lžíce oleje

Z utřeného česneku, hořčice, citrónové šťávy, pepře, soli a oleje vytvoříme marinádu a potřepeme jí maso, které zavineme a převážeme. Zasuneme snítky rozmarýnu pod provázek, kterým je maso svázáno, a potřeme nálevem. Maso zakryjeme a necháme několik hodin v chladu marinovat. Pak je pečeme položené na fólii a šťávu z něj odkapávající zachycujeme. Pečení občas potíráme zbytkem marinády. Když je roláda upečená, necháme ji na několik minut odpočinout, poté odmotáme provázek a nakrájíme. Před podáváním polijeme šťávou.



STAROBOLESLAVSKÉ KOTLETY

600 g vepřových kotlet
sůl
černý mletý pepř
40 ml vína nebo citrónové šťávy

Vepřové maso naklepeme, připravíme marinádu z vína nebo citrónové šťávy, soli a pepře. Do směsi maso naložíme a necháme přes noc uležet. Maso grilujeme na hodně roztopeném grilu, během pečení několikrát obracíme. Pokud chceme, aby maso získalo výraznější aroma, necháme ho ještě několik minut na chladnější straně grilu. Hotové maso jemně posypeme mletým černým pepřem.

SÝROVÉ KARBANÁTKY

1200 g mletého masa, vepřového i hovězího
200 g tvrdého sýra
20 g soli
25 ml vody
černý mletý pepř
mletý kmín

Vezmeme mleté maso, přimícháme sůl a necháme několik hodin odležet. Poté opět zamícháme s kmínem, pepřem a sýrem, který jsme najemno nakrájeli nebo nastrouhali. Ze směsi připravíme karbanátky, které budeme grilovat. Nezapomeňte karbanátky při grilování obracet.



MARINOVANÁ VEPŘOVÁ JEHLA

600 g vepřových kotlet
200 g anglické slaniny vcelku
½ litru mléka
½ dl octa
sůl, tymián, majoránka, černý mletý pepř, bobkový list
 cibule

Předem si připravíme marinádu z mléka, octa, soli, tymiánu, majoránky, pepře a bobkového listu. Maso nakrájíme na kousky a na několik hodin naložíme. Poté maso vyjmeme, necháme okapat a napichujeme na grilovací jehlu střídavě s plátky slaniny a silnější plátky cibule. Pomalu opékáme.



PIKANTNÍ UZENINOVÝ ŠPÍZ

300 g jemných párků nebo špekáčků
300 g malých brambor
200 g anglické slaniny vcelku
2 červené papriky
1 hlavička česneku
černý mletý pepř, sůl

Uzeninu nakrájíme na kousky asi 5 cm velké a na obou krajích je nařízneme do kříže. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě jen do poloměkka a podélně je rozřízneme. Poté napichujeme na grilovací jehly střídavě uzeninu, brambory, papriku a na kousky nakrájenou slaninu. Pomalu grilujeme. Plátky česneku mezitím opečeme na zbylé slanině a hotové špízy česnekem se slaninou poléváme.

RAJSKÉ ŠPEJLE

600 g vepřové plece
200 g anglické slaniny vcelku
200 g trampského cigára
200 g žampionů
4 syrové papriky, česnek
grilovací koření, 1 lžíce worcesterové omáčky
2 dl červeného vína, 3 lžíce kečupu, mletá paprika, černý mletý pepř, lžíce oleje

Vepřovou plec, papriky, slaninu a trampské cigáro nakrájíme na kousky, žampiony rozkrojíme na polovinu a střídavě vše napichujeme na grilovací jehly. Z oleje, červeného vína, worcesterové omáčky, česneku a grilovacího koření si připravíme směs, kterou špízy potřepeme a necháme chvíli uležet. Do směsi přimícháme kečup, pepř, mletou papriku a touto marinádou špízy během grilování potíráme.



VEPŘOVÉ SATÉ

450 vepřové kotlety
½ hrnku červeného vinného octa
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku, rozdrcený
¼ lžičky drceného sušeného organa

Vepřové kotlety nakrájíme na proužky asi 1 cm dlouhé a půl cm silné, vložíme je do mísy a zalijeme marinádou připravenou z octa, česneku a organa. Necháme několik hodin odležet. Poté maso vyjmeme, dáme okapat a připravíme špízy. Během grilování je ještě několikrát potřeme zbylou marinádou.

GRILOVANÁ ŠUNKA

1 celá Sedlácká šunka

Jednu celou Sedláckou šunku zabalíme do alobalu a prohříváme na pomalém ohni zhruba jednu hodinu. Poté ji rozbalíme a dopečeme „na kůrčičku“. Podáváme s křenem, hořčicí, vhodný je i zeleninový salát. Výbornou přílohou je chléb či v ohni opečené brambory.



VEPŘOVÉ KOLENO

Vepřové koleno na gril

Vepřové koleno napíchneme na rožeň a celé obalíme alobalem. Takto připravené pečeme nad mírným ohněm do změknutí (asi hodinu a půl), poté sejmeme alobal a chvíli opékáme přímo nad ohněm tak, aby se vytvořila kůrka.



MASOVÝ ŠPÍZ

balíček masového špízu

Grilovací mřížku natřeme olejem. Vezmeme masové špízy, které, také potřené olejem, na mřížku položíme a opatrně, za občasného obracení na mírném ohni grilujeme.



NORIMBERSKÉ KLOBÁSY

600 g Norimberských klobás

Grilovací mřížku potřepeme olejem, klobásy také. Na mírném ohni je pak pomalu grilujeme asi 8 minut. Klobásy často obracíme.

Kontakty

tel. / 734 105 321
e-mail / info@highlife.cz


všechny kontakty>>